Nieuws verwijzingen

Sahraanse activisten

De onafhankelijke mensenrechtenorganisatie CODESA is diep bezorgd over de arrestatie in Frankrijk en de mogelijke uitlevering aan Marokko van Al-Mamiya Jaafar, die actief lid is van de organisatie.
https://nuevarevolucion.es/alerta-humanitaria-activista-saharaui-al-mamiya-jaafar-detenida-y-en-riesgo-de-deportacion-a-marruecos/
Al-Mamiya Jaafar: “Ik ben professioneel voetballer geworden in het vrouwenteam en mijn naam werd bekend. De Marokkaanse bezetter probeerde me te dwingen om in het Marokkaanse vrouwenvoetbalteam te spelen, maar ik weigerde in het shirt van Marokko te spelen.»
https://www.publico.es/internacional/activista-saharaui-mamiya-jaafar-riesgo-deportacion-marruecos-francia.html

Aminatou Haidar

In Spanje zijn schriftelijke vragen aan de regering gesteld over het niet verlengen van de verblijfsvergunning voor de Saharaanse Aminetu Haidar die zij al 16 jaar heeft voor humanitaire redenen.
https://www.publico.es/politica/sumar-exige-explicaciones-gobierno-retirada-permiso-residencia-saharaui-aminetu-haidar.html

Oorlog

De militaire activiteiten van het Sahraanse leger beperken zich tot het bombarderen van Marokkaanse stellingen langs en op de Marokkaanse verdedigingsmuur. De laatste tijd is er kennelijk een upgrade geweest van de wapens want de raketbombardementen reiken nu verder, tot aan Smara. Marokko slaat terug met drone aanvallen. Daarbij richt het Marokkaanse leger zich op alles wat beweegt aan de andere kant van hun muur. Burgers die door de woestijn reizen worden daar het slachtoffer van.
smaco-ws.com/2023/01/31/smaco-report-on-the-use-of-drones-by-the-moroccan-army-in-western-sahara

Na een nieuwe aanslag op Mauritaanse burgers zijn de invoertarieven voor Marokkaanse producten verhoogd met rond de 170 procent.
https://www.msn.com/en-xl/news/other/mauritania-raises-customs-duties-by-171-affecting-moroccan-truckers/ar-AA1mE4vj

De enige grenspost, de enige die open is tussen Marokko en de rest van Afrika is bij Karkarat in bezet West-Sahara.
https://www.echoroukonline.com/moroccan-mauritanian-relations-in-crisis

Marokko brengt steeds meer troepen langs de muur in stelling. De vraag is of en wanneer Rabat een poging gaat wagen om het hele West-Saharaanse gebied onder controle te brengen.
https://www.ecsaharaui.com/2024/01/el-despliegue-militar-marroqui-en-el.html

 

Solidariteit

Hans en Astrid Willemsen uit Purmerend gaan samen met huisvriend Jan Nijhof in een volgepakte bus de lange reis naar Gambia maken om hulpgoederen te bezorgen en moeten dus langs Karkarat in West-Sahara. Veel kennis van die regio hebben ze waarschijnlijk niet: “Daar is momenteel geen regime, het is een stuk niemandsland waar we vier dagen doorheen rijden.
https://www.rodi.nl/purmerend/nieuws/375030/purmerenders-rijden-7000-km-naar-gambia-met-hulpgoederen
Dat is niet verwonderlijk omdat de reisinformatie van de Nederlandse overheid de oorlogstoestand verzwijgt en reizigers misleidt met de melding dat in West-Sahara een staakt-het-vuren van kracht is.
https://www.rvo.nl/onderwerpen/landen-en-gebieden/westelijke-sahara.

Marokko bij de VN

Marokko, dat de Sahara militair bezet en zijn volk onderdrukt, wint het voorzitterschap van de VN-Mensenrechtenraad.
https://noteolvidesdelsaharaoccidental.org/marruecos-que-ocupa-militarmente-el-sahara-y-reprime-a-su-pueblo-gana-presidencia-del-consejo-de-ddhh-de-onu-ecsaharaui/
Een demonstratie in bezet West-Sahara tegen de Marokkoaanse kandidatuur is met geweld uiteengedreven.
https://porunsaharalibre.org/2024/01/10/represion-en-el-sahara-occidental-marruecos-disuelve-violentamente-manifestacion-pacifica-contra-su-candidatura-a-la-presidencia-del-cdhnu/

Marokko en de EU

In maart wordt het advies van de advocaat-generaal aan het gerechtshof verwacht in de zaak van het Polisario tegen de Europese Raad over het sluiten van verdragen met Marokko die West-Sahara betreffen.

In de strafzaak tegen de socialistische europarlementarier Eva Kaili en haar medeplichtige Panzeri is tot nu toe weinig vooruitgang zichtbaar. De Marokkaanse naam die in de zaak opduikt is Abderrahim Atmoun, de ambassadeur in Polen.
https://www.politico.eu/article/morocco-corrupt-european-parliament-union-qatargate-bribery-scandal-eu/

Een Europees studenten uitwisselingsprogramma wordt toch niet van toepassing op West-Sahara.
https://wsrw.org/en/news/eu-funded-programme-exits-occupied-western-sahara

Marokko in Nederland.

Soumaya Sahla blijft opvallen. De vrouw van Marokkaanse afkomst, die is veroordeeld wegens deelname aan de “Hofstad” terreur groep, en die in gevangenschap is gerehabiliteerd door gevangenisrabbijn Heinz, waarna zij goede contacten heeft opgedaan in Israel en in de VVD waar zij als terreurdeskundige adviezen gaf, omdat zij ook een terreurstudie heeft afgerond en een masterscriptie heeft geschreven, is geciteerd door professor Kaag in een wetenschappelijk werk. Het probleem is nu dat blijkt dat de scriptie nooit is gepubliceerd en dat is vreemd.
https://www.hpdetijd.nl/2024-01-04/raadsels-rond-wetenschappelijke-publicatie-soumaya-sahla/

Abderrahim El Manouzi, tolk en analyst van de NCTV, die een grote naam heeft binnen de Marokkaanse gemeenschap, is gearresteerd voor het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheime informatie. Een vrouw met Marokkaanse achtergrond is eveneeens opgepakt maar is inmiddels vrij. De vrouw werkte eerder voor de NCTV en daarna bij de politie. Beiden zouden hebben gelekt naar de Marokkaanse inlichtingendienst.
https://nos.nl/artikel/2496205-medewerkers-nctv-en-politie-aangehouden-voor-lekken-staatsgeheimen-naar-marokko

Khalid Kasem is gestopt als televisiepresentator na berichten dat hij bij zijn werk voor advocatenkantoor van Peter R. de Vries gesjoemeld heeft.
https://www.mr-online.nl/oud-kantoorgenoot-khalid-kasem-vraagt-deken-tuchtprocedure-te-starten/
https://www.nijmansnieuwsbriefje.nl/p/de-kamikaze-van-khalid-kasem

Achmed Aboutaleb stopt na afloop van zijn termijn als burgemeester van Rotterdam.
https://www.rotterdam.nl/ahmed-aboutaleb

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen